Redactie advertentie Johanna Schuurman

Nieuwe Dockumer Courant vrijdag 24-12-2010

Bericht redactie NDC Johanna Schuurman 24-12-2010

Overlijdensberichten Johanna Schuurman
Elk huwelijk is speciaal
Nes moet Nes blijven
Spelweek jaarlijks hoogtepunt

Nieuwe Dockumer Courant, vrijdag 16 juli 2010

De spelweek is voor veel Nessemers ieder jaar een hoogtepunt: vijf avonden lang lekker buiten zijn, samen leuke dingen doen, bijpraten en plezier maken.

20100715  Spelweek Nes

Het kratstapelen was het "hoogetepunt" van de dorpsweek van Nes.    

FOTO: RONALD VAN EIJK

NES (D) Ondanks de onweers- en regenbuien konden deze week alle activiteiten gewoon doorgaan. Dinsdag haalden de deelnemers alleen een nat pak door met een dienblad vol bekers water over ingezeept plastic van de zeedijk te glijden tijdens de kelnerrace.

Blijkbaarwas het goed visweer, want bij de viswedstrijd van maandagavond haalde Jan Nutma een graskarper op van maar liefst 82 centimeter!

Woensdagspeelden 14 kinderen met veel plezier slagbal. Ze waren net klaar toen het begon te regenen en te onweren.

Donderdag werd er gebouwd met bierkratten. Teams van 5 mensen probeerden een zo hoog mogelijke toren te maken entot ieders verbazing lukte het omtot 35 kratten hoog te komen. Het publiek hield de adem in als zo'n toren begon te wankelen. Gelukkig zorgden de deelnemers er wel voor om op tijd aan de kant te springen op het moment dat hij omviel.

De winnaars van de activiteiten worden pas later vanavond bekendgemaakt, na het baltippen. Op www.nesdongeradeel.nl zijn na het weekend de uitslagen te lezen en er staan meer foto's op van de geslaagde spelweek.

Straatnaam verklaard. Nynke van Hichtumstrjitte
Grote karper vangst tijdens spelweek
Vogels in klomp
Voetbalfans
Jongeren vertellen wat hier wél is.

Nieuwe Dockumer Courant, vrijdag 18 juni 2010

 

Jongeren vertellen wat hier wél is.

 
   anneke smidt  
         
 

Foto: Alex Bouma

 

De 39-jarige Anneke Smidt uit Nes (D) is geestelijk moeder en projectcoördinator van de Stichting NetNix, een jong multimedia productiebedrijf door en voor jongeren.

Gewoond in:
Dokkum (1970-1988), Groningen (1988-1996), Utrecht (1996-1997),Amersfoort (1997-2000), Schermerhorn (2000-2006) en Nes Dongeradeel (2006-heden)

Huidige functie:
Projectcoördinator van Stichting NetNix. NetNix maakt mediaproducties die gaan over maatschappelijke thema's waar jongeren mee in aanraking komen. Al doende laat NetNix jongeren kennis maken met nieuwe media en de mogelijkheden die de digitale snelweg biedt op de arbeidsmarkt in Noordoost-Friesland.

Burgerlijke staat:
Ik woon samen met 2 honden, Jelle en Famke.

Wat is je grootste hobby?
Mijn werk. Tuin en muziek strijden om een goede tweede plaats.

Mooiste liedje:
Ik heb niet 1 mooiste liedje. Wat ik mooi vind hangt af van mijn stemming. Een band waar ik erg van hou is De Dijk, vanwege de prachtige teksten.

Mooiste boek:
Wuthering Heights van Emily Bront, omdat het zo romantisch is.

Mooiste film:
Casanova, van Federico Fellini. Om het verhaal, dat eigenlijk nergens over gaat en tegelijkertijd over alles. En om de kleurrijke, uitbundige beelden, het symbolisme en het spektakel.

Mooiste en slechtste televisieprogramma:
Paul de Leeuw en soaps zap ik weg. Ik kijk graag naar Engelse detectives. En naar medische programma's als Trauma Team, omdat ik het fascinerend vind om te zien hoe het menselijk lichaam in elkaar zit. Programma's die gaan over wonen en huizen vind ik ook leuk.

Welke plek op aarde zou je graag eens willen zien:
Eigenlijk ben ik elke dag als ik opsta en de gordijnen open doe, weer blij om de weilanden bij Nes te zien. Ik kan geen plek op aarde bedenken waar ik liever zou zijn.

Grootste ergernis:
Ik ben nogal ongeduldig. Soms erger ik me eraan dat dingen niet zo snel gaan als ik had gewild.

Waar word je gelukkig van:
Van de zon die schijnt, van mijn dorp, mijn honden, mijn werk, van het prachtige Noordoost-Friese landschap, van samen lachen, inspiratie en liefde.

Hoe zou je jezelf in een paar woorden omschrijven:
Woorden die bij mij passen zijn: dromer, eigenwijs, verlegen, bezieling, einzelganger.

De lelijkste en de mooiste plek in jouw gemeente zijn:
Het meest geniet ik van het moment waarop ik vanuit Oosternijkerk naar mijn huis in Nes rijd. Na de bocht verschijnt het zicht op de weidsheid, de dijk en in de verte het kerktorentje van Nes. Prachtig!
Een lelijkste plek zou ik eigenlijk niet kunnen noemen. Wat ik wel jammer vind is dat er veel huizen te koop staan in de dorpen.

Wat is er de laatste tijd verbeterd in je gemeente?
Alhoewel de huizen in de dorpen vaak lang te koop staan, komen er uiteindelijk toch vaak jonge mensen te wonen. Ondanks, of misschien wel dankzij, het ontbreken van bepaalde voorzieningen. Dat vind ik een goed teken.

Wat kan er nog beter?
Er zou meer gebruik gemaakt moeten worden van de mogelijkheden die de digitale snelweg Noordoost-Friesland biedt. Het internet maakt nieuwe bedrijvigheid mogelijk in de regio. Thuiswerken vanuit een leuk verbouwd boerderijtje, kleine veestapel in de tuin, kinderen groeien op in een veilig dorp midden in de natuur. Er zijn vast genoeg liefhebbers van zulks te vinden om al die leegstaande huizen mee te vullen. Maar gemeenten moeten het wel mogelijk maken, stimuleren en promoten.

Wat is het meest ontroerende moment dat je tot nu toe hebt meegemaakt?
Dat was toen mijn vader met een beroerte werd opgenomen in het ziekenhuis en ik hem zo oud en kwetsbaar in het ziekenhuisbed zag liggen.

Toekomstplannen:
Nu ik na jaren weer terug ben bij mijn Noordoost-Friese roots, ben ik niet van plan ooit nog weg te gaan. Ik ga NetNix verder uitbouwen en daar net zoveel plezier aan te beleven als nu het geval is. En hopelijk kan ik op die manier een bijdrage leveren aan de leefbaarheid van het gebied waar mijn hart ligt.

Stelling: Noordoost-Friesland heeft weinig te bieden voor jongeren op het gebied van scholing en werk.

Veel jongeren verlaten na hun middelbare schooltijd de regio omdat hier niets te doen is'. Door de bevolkingsdichtheid heb je hier inderdaad van alles minder dan in stedelijke gebieden. En daar valt weinig aan te doen. Maar er zijn ook veel jongeren voor wie dat niet zo'n probleem is. Jongeren die graag in de regio willen blijven wonen, in de buurt van familie en vrienden. Die jongeren moet je vertellen wat er wel is en waar hun kansen liggen op de Noordoost-Friese arbeidsmarkt. Zodat ze bewust kunnen kiezen voor een kansrijke toekomst in de regio.

De laatste boodschap aan de lezers van deze rubriek luidt?
Bekijk ook even de videoclip die NetNix op 3 juni opnam in Kollum op
http://www.youtube.com/user/NetNixMedia

Handtas varkentjes, maar niet voor lang
Open huis Kunekune fokkers
Laatste Eer groeit

Nieuwe Dockumer Courant, maandag 8 februari 2010

De Laatste Eer groeit

NES (D)  Uitvaartvereniging De Laatste Eer beleefde vrijdag met bijna 40 mensen een druk bezochte ledenvergadering.

Per 1 januari 2010 telt DLE 445 leden. Meer dan vorig jaar want het bestuur is actief bezig met ledenwerving.

Jongeren vanaf 18 jaar worden persoonlijk benaderd, de vereniging heeft nu een eigen pagina op de dorpswebsite die eveneens via de website van de federatie te bekijken is en ook een artikel in de dorpskrant leverde nieuwe leden op.

Mevrouw D. Dijkstra nam afscheid als secretaris,haar taak wordt overgenomen door mevrouw C. Visser-Soepboer.

Financieel staat De Laatste Eer er goed voor, de contributie (20 euro) en de ledenkorting (900euro) blijven ongewijzigd, misschien kan de ledenkorting volgend jaar zelfs iets omhoog. Mee op advies van de federatie wordt het tarief voor de verzorging van uitvaarten voor niet-leden verhoogd van 110% naar 115%. Het afgelopen jaar verzorgde de vereniging vijf begrafenissen voor leden en drie voor niet-leden

Jongeren melden zich als vrijwilliger

Nieuwe Dockumer Courant, vrijdag 5 februari 2010

verbouwingNespel

Net als in een aantal andere dorpen worden ook in Nes plannen gesmeed voor het opzetten van een jeugdhonk. Er is gekozen om dat te doen binnen de muren van Dorpshuis de Nespel.

 

NES (D) Er hoeft dan geen aparte stichting opgericht te worden en bovendien is het een mooie kans om het dorpshuis te moderniseren.

 

Dinsdag organiseerde De Nespel een inloopavond om de Nessemers te informeren over de plannen.

 

De tekeningen lagen ter inzage en de bouwcommissie (bestaande uit leden van de Caravanploeg, het Nespelbestuur en het bestuur Dorpsbelang) was aanwezig om vragen te beantwoorden.

De plannen voorzien in een aparte ruimte, met eigen bar en toiletten, die als jeugdhonk kan dienen en die ook te gebruiken is voor andere activiteiten.

De grote zaal met toneel blijft gehandhaafd, maar wordt gescheiden van de grote€ bar. Verder wil men de bergruimten en de kleedgelegenheid bij het toneel vergroten.

Het is duidelijk dat de inwoners van Nes begaan zijn met hun dorpshuis. Ondanks de gladheid was de avond druk bezocht.

de nieuwe indeling meer mogelijkheden biedt om activiteiten te organiseren. Nu kampt het dorpshuis vaak met ruimtegebrek. Slechts een enkeling maakt zich zorgen over mogelijke overlast.

De plannen voor de verbouwing van De Nespel zijn nog niet definitief. Op dit moment buigt de bouwcommissie zich samen met de gemeente over de financiële haalbaarheid.

Die zal voor een belangrijk deel afhangen van zelfwerkzaamheid van de dorpsbewoners. Hoe meer werk er doorvrijwilligers gedaan wordt, hoe lager de kosten worden.

De caravanjeugd heeft zich inmiddels massaal als vrijwilliger gemeld en ook de eerste oudere Nessemers hebben zich al opgegeven. Pas als er zekerheid is over de financiële haalbaarheid wordt er een bouwvergunning aangevraagd.


Nessers maken dorp sneeuwvrij