Verrassend kerstconcert in Nes (D) SDG

Nieuwe Dockumer Courant, donderdag 20 december 2007

Verrassend kerstconcert in Nes (D)

NES (D)  Het kerstconcert van muziekvereniging Soli Deo Gloria uit Nes zorgde afgelopen zaterdagavond voor een goed gevulde gereformeerde kerk met luisteraars uit Nes en Wierum. Op uitnodiging van Soli Deo Gloria trad ook shantykoor de Waadseesjongers uit Wierum voor het voetlicht.

Het werd een bijzondere avond. Voor het publiek dat kerstliederen te horen kreeg met accordeonbegeleiding en bij de samenzang gesteund werd dooreen koor. Voor het korps dat zich af en toe flink moest aanpassen in tempo en volume aan de zangers. Maar vooral voor de Waadseesjongers die voor het eerst optraden met een korps, voor het eerst hun kerstrepertoire voor publiek ten gehore brachten en ook nog eens te maken hadden met twee dirigenten.

Hoewel er op het optreden van de Waadseesjongers een en ander valt aan te merken, neem ik mijn petje af voor het koor en voor Corrie Visser, hun prachtig expressieve dirigente. Je moet het maar durven om traditionele kerstliederen met een strak barokke ordening te zingen wanneer je als koor gewend bent aan vrolijke, veel vrijere shantymuziek. En dan ook nog met een accordeon erbij. Die klinkt van weemoedig tot dartel, maar nooit strak. Die onverwachte combinatie zal niet iedereen bevallen. Ik vond het verrassend en verfrissend.

De zangers begonnen zichtbaar en hoorbaar gespannen aan hun optreden, maar gaandeweg verdwenen de zenuwen en werd de klank steviger en zelfverzekerder. Corrie Visser wist met haar enorme enthousiasme de zangers mee te krijgen.

Zij legde uit dat het koor nog flink oefent om zich dit repertoire eigen te maken. Ik vraag me af of het koor niet beter tot zijn recht zou komen met kerstliederen in een gospel-achtig arrangement zodat de zangers wat meer vrijheid in hun performance houden. Een lied als All day, all night (Angels watching over me) zou zich daar heel goed voor lenen en waarschijnlijk overtuigender klinken.

Soli Deo Gloria was in topvorm. Van het tedere en tegelijk ernstige "Susan" in een arrangement van Jan de Haan tot het fraai gearrangeerde Nu zijt wellekome€ en het korte, maar krachtige The first Noël' (arrangement James Curnow) dat zoetgevooisd begint en in rap tempo steeds meer pit krijgt.

Het hoogtepunt van de avond was wat mij betreft Soli Deo Gloria's uitvoering van Er is een roos ontloken uit de Christmas Variations van Ronald Kernen.

Een vreselijk ingewikkeld arrangement met variaties op een thema. Van rechtlijnig helder tot romantisch en van marstempo tot jazzy. Volgens mij werd er geen noot verkeerd gespeeld en geen overgang gemist!

Dirigent Eelke de Jong houdt "zijn" korps dan ook knap in de hand. Uiterst stijlvol en met kleine gebaren krijgt hij de muzikanten precies waar hij ze hebben wil. Af en toe lijken de spelers bijna met elastiekjes aan zijn handen vast te zitten, zo adequaat reageren ze op zijnaanwijzingen.

Eelke de Jong leverde vooral een indrukwekkend staaltje dirigeerwerk bij het "Stille nacht, heilige nacht" samen met de Waadseesjongers. Het koor werd gedirigeerd door Corrie Visser die met de rug naar De Jong stond. Aan hem de taak om het geluid van zijn korps aan te passen aan het koor. Geen enkel probleem, laat dat maar rustig aan De Jong en Soli Deo Gloria over!

JohannaSchuurman

 

Alles over spinnen. CPB

Nieuwe Dockumer Courant, donderdag 29 november 2007

NES (D)  De CPB Nes had vorige week voor haar leden een interessante avond in petto. De heer P. Koomen uit Leeuwarden kwam vertellen over spinnen. Eerst werd echter onder leiding van presidente Jetty Fokker het officiële gedeelte van de bijeenkomst afgehandeld. Er werd afscheid genomen van Riet Flach, zij is verhuisd naar Ternaard. Als dank voor vier jaar bestuurswerk kreeg ze een presentje.

De leden bespraken samen de toekomst van de vereniging. Er zijn al lange tijd enige bestuursvacatures en het lukt maar niet om nieuwe bestuursleden te vinden. Daarnaast wordt het aantal leden steeds een beetje kleiner. Een oplossing is niet direct voorhanden. Er werd besloten om dit seizoen nog af te maken, maar zoals het nu lijkt zal de CPB Nes daarna waarschijnlijk genoodzaakt zijn om te stoppen.

De heer Koomen werkt bij het Fries Museum in Leeuwarden als conservator en als hobby bestudeert hij spinnen. Daarvoor werkt hij samen met de universiteit op Borneo. Hij vertelde dat er wereldwijd een kleine 40.000 soorten spinnen zijn en zo'n 600 daarvan komen voor in Nederland.

Aan de hand van dia's gaf hij een boeiende uitleg over de lichaamsbouw, het gedrag en de zintuigen van de diertjes en hij vertelde een aantal leuke wetenswaardigheden. Spinnen zijn familie van de teek en de schorpioen. Het zijn echte rovers. Gevangen prooi wordt verdoofd en leeggezogen. Wereldwijd zijn er veel gevaarlijke soorten spinnen, vaak met prachtige kleuren en vormen. In de tropen zijn soorten die zo'n sterk web maken, dat mensen er mee kunnen vissen

Met 'ien machtige klap' naar de barbiesjes

Leeuwarder Courant, zaterdag 10 november 200

   
   PLei1_LC
   
 

Pieter Leistra vorige week in zijn garage in Nes. De sterfdatum van zijn op dat moment nog ongeschonden Bentley uit 1949 staat op de grille geschilderd.

Foto Roelof Stroetinga

   
   PLei2_LC
   
 

"It wie ien machtige klap. De hiele koets fan de auto skode wol twa meter nei foaren". Pieter Leistra uit Nes is nog helemaal enthousiast over zijn actie afgelopen weekeinde op de Essex Arena in Engeland. Vol trots toont hij de ingelijste foto. Daarop is te zien hoe zijn Bentley met twee wielen los van de grond zich in het blik van zijn voorligger boort.

Bij een dergelijke actie met gewone personenauto's op de openbare weg zou ongetwijfeld de traumahelikopter eraan te pas zijn gekomen. De ongelukkige Engelsman die door Leistra werd geramd mankeerde niets. Na afloop complimenteerde hij Leistra zelfs met de actie: Nice work, bloke". De jury riep het incident later op de dag uit tot de `crash of the day'.

De bijbehorende beker vist Leistra ergens onder de bijrijderstoel van de oprijwagen vandaan waarop de zwaar gedeukte Bentley staat. €žSa'n beker seit my neat. It giet om it , momint. Dat momint sil dy santuzen Ingelsenop de tribunes harren hiele libben heuge." Ze zullen het dan hebben over `The Crazy, Dutchman'. Die naam heeft Leistra inmiddels in Engeland.

Want wie haalt het in zijn hoofd om in Essex, het hart van het traditionele Engeland, een zeldzaam stuk Engels cultuurerfgoed aan barrels te rijden? Van de Bentley, ooit gemaakt door ontwerper James Young, zijn er vijf gemaakt. Eentje staat er in het Bentleymuseum en heeft een verzekerde waarde van 1,3 miljoen.

Zo veel geld heeft de boerenarbeider uit Nes er niet voor betaald. Hij had een mazzeltje. Een rijke Drent kocht de auto in Amerika. Die wilde het onderstel gebruiken voor de restauratie van een Bentley raceauto. Het koetswerk beschouwde hij als afval en kon Leistra daarom kopen voor schrootprijs.

Toch was de Bentley-koets een heel bijzonder stuk vakmanschap. Gemaakt van aluminium en met de hand geklopt. Een vaardigheid die tegenwoordig nog maar weinig automakers beheersen. Leistra zette het Bentley­koetswerk op het onderstel van een Range Rover. Ook de motor en de aandrijving van deze terreinauto liet hij intakt.

Hij had vooraf weinig vertrouwen in een goede afloop van de race met de Bentley. De Range Rover-motor beschouwde hij als zwakke schakel. Auto's die meedoen aan een banger-rally hebben een aangepast koelsysteem. De radiateur en de motorpomp aan de voorkant van de auto's worden verwijderd.Want die zijn zomaarkapot gereden.

Achterin wordt een waterbak gemonteerd. Doordat het water circuleert zonder pomp is de koeling van de auto bepaald niet optimaal. Mede omdat de motorkop van de Range Rover van aluminium is gemaakt verwachtte Leistra dat zijn auto het niet lang uit zou houden. „Ikhoopje yn dy tiid in pear spektakulere aksjes to meitsjen".

Maar de Motor van de Range Rover presteerde boven verwachting. Hield het alle races vol en kon daardoor aan de start verschijnen van de Demolition Derby. Het hoogtepunt van het weekeinde, waarbij de overgebleven auto's net zo lang doorrijden tot er eentje overblijft.

Leistra's Bentley was in deze afvalrace niet kapot te krijgen. Hoewel veel deelnemers hun best daartoe deden. Want alles is geoorloofd bij deze `free fight' voor auto's. Alleen het inrijden op de deur aan de bestuurderskant mag niet. Maar getuige de enorme deukin de Bentley op deze plek `vergeten' sommige deelnemers deze regel nog wel eens.

Uiteindelijk behoorde de Bentley tot de laaste twee van deze rit. In een bocht knalden beide auto's vrijwel frontaal op elkaar. Met als gevolg dat de versnellingsbak van de Bentley losbrak van de motor. Einde oefening,dacht Leistra. Maar ook zijn opponent kwam niet onbeschadigd uit de strijd. Diens motor stopte er mee. Die van de Bentley liep nog, waardoor Leistra uitgeroepen werd tot winnaar.

'Bangen' is een sensationele en zeker niet ongevaarlijke hobby. Drie jaar geleden op een circuit in Belgie liep een crash minder goed of voor Leistra. Hij lag drie weken in het ziekenhuis en had elf maanden revalidatie nodig om er weer bovenop to komen. rtroch bin ik no wol wat foarsichtiger. Mar jo moatte net tefolle neitinke oer wat der allegear barre kin. Want oars ha jo der gjin nochtmear oan".

MARIUS DUSSEL

Bier onder de 16 is 'not done'
Kamerlid dobbelt om drankje in "Hijspaleis"
     
  Leeuwarder Courant, zaterdag 3 november 2007
   hijspalijsLC0001  
 
 

Lutz Jacobi (tweede van links) bezoekt de zuipkeet bij Nes. Links Jan Olivier, rechts Tamar Mulder en Christa Smeding. Foto LC/Niels Westra

   
 

Kamerlid Lutz Jacobi bezocht gisteren zuipketen in Nes (D.) en Ternaard als opwarmertje voor de discussieavond over dit fenomeen, komende maandag in Wouterswoude. Ze verloor in Nes bij bet dobbelen, maar "ik fûn it tige gesellich".

Door Pier Abe Santema

NES (D) Het is geen alledaags schouwspel, maar gisteravond gebeurde het aan de Mosselbankweg in Nes(D). Kamerlid Lutz Jacobi (PvdA) dobbelde om een drankje, zittend op een houten plank, met de muziek van Ozzy Osbourne op de achtergrond. Wie het eerst zes gooide, moest de ander een biertje geven. Jacobi verloor.

De kleine twintig jongeren, die met z'n allen op de houten plank rond de bar in het `Hijspalijs' zitten, vinden het eigenlijk maar apart dat ze visite krijgen van een politica uit het Haagse. Volgens Nico Cuperus (20) uit Nes weet iedereen wel wat keten zijn. "Se tinke dat it ordinere supketen binne. En dat binne it ek." Ze kijken er alleen anders tegen aan. Politici vinden vijftien bier veel. Cuperus niet.

Maar het is niet zo dat hij alleen voor het bier in het Hijspalijs zit. "It is gewoan gesellich. Prate, sûpe, chille."De keet van grofweg 5 bij 2 meter en met een plafondhoogte van ongeveer 1,90 meter is inderdaad niet ongezellig. Er hangt van alles aan de muur. Grote biervilten, foto's van vrienden en herinneringen aan festivals als Waldrock en Oerrock.Hardrock is duidelijk de muziek van het Hijspalijs. Jacobi nestelt zich tussen Tamar Mulder (16), Christa Smeding (17) en Jan Olivier (41). De dames zijn veruit in de minderheid in de keet. Christa is aan de vriendengroep - want dat is het - blijven hangen door een ex-vriend. Haar vriendin Tamar is met haar meegekomen. "Ik hoopje dat sy sjocht dat it hjir gewoan hiel gesellich is", zegt Christa als Jacobi weer ergens anders zit.

In de keet zijn bijna nooit problemen, zeggen de meiden. Dat komt door de sociale controle. Hoe zit het dan met drank? "Ja, sommigen supe wolris wat tefolle, mar dan sizze de oaren der wat fan." En dan gierend in koor: Mar dat helpt neat!" Olivier is met zijn 41 jaar duidelijk ouder dan de meeste keetbezoekers. Toch voelt hij zich er thuis. "Het is hier gezelliger dan in de kroeg en het bier is goedkoop. Ik voel me nog 25."

Desondanks is de aanwezigheid van 'oudere jongeren' iets wat Jacobi in negatieve zin opvalt. "Ik fun it tige gesellich", zegt ze als ze weer buiten staat. Mar der soe in maksimale leeftiidsgrins komme moatte. Je jongerein moat de baas bliuwe." Een ander punt van zorg is de brandveiligheid. "Sa'n hokje mei ien doar is gefaarlik."

PvdA-fractievoorzitter Jornt Ozenga (Dongeradeel) vertelt haar dat de gemeente al 20.000 heeftuitgetrokken om de keten veilig te maken en dat daar mogelijk volgende week nog 300.000 bijkomt. Jacobi knikt goedkeurend en gaat op naar de volgende keet, inTernaard.

 

Breteler, Koolstra en Bijlsma bij CPB

Nieuwe Dockumer Courant, donderdag 1 november 2007

NES (D)  De jaarlijkse rayonvergadering van de CPB werd deze keer georganiseerd door de dames uit Nes (D) en zij konden zich verheugen over een grote opkomst. Presidente Tineke Pauzenga mocht zo'n 130 aanwezigen verwelkomen in Dorpshuis de Nespel. Er werd gezamenlijk gezongen en gebeden en mevrouw A. Bruinsma (bondsbestuurslid) sprak de vergadering toe. Ze vroeg zich af welke weg de CPB in de toekomst moet gaan. Wat willen vrouwen van nu? Cursussen? Of excursies?

Het leeuwendeel van de avond werd gevuld door Gerrit Breteler, Jelke Koolstra en Anke Bijlsma. Zij brachten een afwisselend programma met als thema Neat is nij ûnder de sinne€. Gerrit Breteler zong liedjes als het Jounsliet€ en Op een dag drink ik geen Grolsch meer en werd daarbij begeleid op de piano door Jelke Koolstra. Ook het lied Katarsis en een Ierse ballade kwamen voorbij. Anke Bijlsma speelde onder veel bijval een scène uit Katarsis.

Gerrit Breteler toonde niet alleen zijn muzikale talenten, maar trad ook als schilder voor het voetlicht. Hij vertelde geïnspireerd over zijn voorliefde voor de 17e Eeuwse schilderkunst, vooral die van Rembrandt. Daar laat hij zich door inspireren en met ezel, doek en verf liet hij zien hoe hij zijn schilderijen opzet. Eerst een compositie, dan vorm en structuur, daarna contrast, vervolgens een transparant laagje en tenslotte de dekkende laag. Daarna voegt hij eventueel nog extra kleur toe.

 

Vragen heroverwegingsoperatie

Nieuwe Dockumer Courant, donderdag 25 oktober 2007

OOSTERNIJKERK â In de laatste kwartaalvergadering van dit jaar van dorpencluster Rûnom de Donger (Oosternijkerk, Lioessens, Morra, Peasens-Moddergat en Nes) was de communicatie met de gemeente weer onderwerp van gesprek. Op de vorige vergadering werd geconcludeerd dat die communicatie beduidend verbeterd was nadat er nieuwe afspraken gemaakt waren met het college en met dorpencoordinator Ina Witteveen. Nu waren er toch weer wat problemen.

De dorpen staken echter de hand in eigen boezem. Het blijkt dat de nieuwe afspraken door de dorpsbelangen nog niet altijd worden nagekomen. Het moet wennen om niet alleen te communiceren met b en w, of met afzonderlijke ambtenaren, maar om ook de dorpencoordinator in het gesprek te betrekken. De nieuwe afspraken werden daarom nogmaals op een rijtje gezet. Schriftelijke correspondentie dient zoveel mogelijk via de dorpencoordinator te lopen en zij hoort op de hoogte te worden gehouden van gesprekken en afspraken met andere ambtenaren.

De gemeente is bezig om de verkeersveiligheid in het buitengebied in kaart te brengen, maar de verantwoordelijke ambtenaar blijkt nog niet op de hoogte te zijn van het plan dat het cluster heeft laten maken door 3VO. Hij zal daar alsnog op worden geattendeerd. Van een dorpsbewoner kwam het verzoek om de verschillende mogelijkheden van het openbaar vervoer eens op een rijtje te zetten. Secretaris André Beeksma zal daartoe een poging doen. Vervoersmaatschappij Connexxion heeft in antwoord op een brief van het cluster laten weten dat zij haar best zal doen om te zorgen dat de chauffeurs zich houden aan de toegestane snelheden.

Natuurlijk is ook de heroverwegingsoperatie van de gemeente onderwerp van gesprek. De dorpen besluiten om zich in clusterverband niet bezig te houden met de details van die bezuinigingsplannen. Er wordt wel een brief naar de raad gestuurd met vragen over een aantal algemene zaken.

Wat heeft men voor met het geld dat de bezuinigingen opleveren? Wordt dat besteed aan de centrale as en de integrale gebiedsontwikkeling? Waarom wordt er niet bezuinigd op het gemeentelijk apparaat? Waarom worden er nog steeds dure externe bureaus ingeschakeld en waarom wordt er zo weinig gebruik gemaakt van de creativiteit en gemeenschapszin in de dorpen? Hoe komt het met de tweede ronde van de dorpsvernieuwingen in het kader van het dorpenfonds? In de brief zal het cluster ook zijn bezorgdheid uitspreken over de teruggang van het ondernemingsklimaat in de kleine dorpen door de bezuinigingsplannen.

Verder zal het cluster schriftelijke vragen stellen aan b en w over het onderhouden en repareren van bushokjes. Een aantal jaren geleden waren er plannen om dat onderhoud uit te besteden aan commerciële instellingen die mogelijk reclame wilden maken op de bushokjes. Op dit moment gebeurt er echter niets en staan de bushokjes er troosteloos bij.

Dorpencluster Rûnom de Donger vergadert weer op 15 januari.

 

CPB Nes start seizoen bij De Spitkeet

Nieuwe Dockumer Courant, maandag 8 oktober 2007

NES (D)  Het seizoen is weer begonnen voor de Christelijke Plattelands Vrouwenbond (CPB) uit Nes (Dongeradeel) en de eerste bijeenkomst was meteen een leuke. De dames gingen op excursie naar het openluchtmuseum De Spitkeet in Harkema. Op het ruim vier hectare grote terrein wordt zichtbaar gemaakt hoe de mensen in die regio leefden tussen 1850 en 1950.

In een spitkeet werd door grote gezinnen geleefd, geslapen en gekookt zonder enige voorzieningen. Mensen die iets meer geld hadden bouwden een wâldhuske, een paleisje voor die tijd. Vanaf 1909 werden voor alle spitkeetbewoners woningwetwoningen gebouwd in de vorm van wâldhuskes. De huisje op het terrein zijn nog ingericht zoals vroeger. Compleet met besteden, gebreide broeken, oud gereedschap en petroleumstellen.

Er is ook nog een armenbegraafplaats. Op kosten van de gemeente vonden daar de armlastigen hun laatste rustplaats. Er liggen 200 mensen in graven met enkel een genummerd kruisje er op. Honderd van hen zijn kinderen. De dames sloten hun excursie af met een hapje en drankje bij hotel Lauwersland.

De volgende bijeenkomst is op 25 oktober in Dorpshuis de Nespel. Dan treden Gerrit Breteler, Jelke Koolstra en Anke Bijlsma op.

 

Johanna Schuurman laat kunst zwerven
Wouter Koek naar Nes
De krachtpatsers van Nes (D)

Nieuwe Dockumer Courant, donderdag 16 augustus 2007

krachtpatsers

NES (D)  De grote vraag in Nes was gisteren: Wie zijn de krachtpatsers van het dorp? De kinderen in de basisschoolleeftijd streden om die eervolle titel tijdens de jaarlijkse spelweek. Ze sjouwden met zware jerrycans, gooiden met palen en hingen aan spijkerbroeken. Ze hadden niet verwacht dat ze ook nog een auto moesten trekken, dat was de grote verrassing van de avond. Op de foto trekken ze allemaal samen, maar stuk voor stuk kregen de jonge Nessemers de auto ook alleen over de streep! Bij de jongens bleek Hugo uiteindelijk de sterkste, bij de meisjes ging Janey er met de titel vandoor. Beiden kregen een prachtig t-shirt met het opschrift ´Krachtpatser van Nes´.

Foto: Alex Bouma

`Iepenbiere skoalle' in Nes ('W.D.')

Nieuwe Dockumer Courant, donderdag 26 juli 2007

img2

NES (D.)  Hoewel het weer anders doet vermoeden zitten we midden in de zomervakantie. Menigeen is momenteel van huis om elders even op adem to komenvan de dagelijkse beslommeringen.

Ook de medewerkers van de populaire rubriek `Uit de fotodoos van Pim Kamminga' (die doorgaans op deze pagina prijkt) zijn nu op vakantie. Dat betekentdat er tot September minder oude foto's in de krant zullen staan. Om de lezers tegemoet te komen plaatsen wij deze pagina inzendingen van lezers.

Vandaag een bijdrage van mevrouw Pietje Talma-Minnema uit Wierum.

Het betreft hier een foto uit het begin van de jaren vijftig van de voormalige openbare lagere school in Nes (toen nog West-Dongeradeel). Op deze locatie aan de Hoofdstraat is tegenwoordig Galerie Gang Nes en het atelier Byldzje van kunstenares Johanna Schuurman gevestigd. De `iepenbiere skoalle' sloot in de jaren zeventig haar deuren. Vorig jaar onderging de christelijke basisschool hetzelfde lot, zodat de Nessemer `berntsjes' nu op scholen in naburige dorpen zitten.

De oudere inwoners van Nes en omstreken zullen

ongetwijfeld nog veel van de gezichten opbovenstaande foto herkennen. Bovenste rij v.l.n.r. Jelle Sijens, Trijntje van der Veen, Hittie Riemersma, Dirkje van Sleen, HittjeMinnema, Richtsje Holwerda, Froukje de Vries, Ineke van der Veen en meester J.G. Geertsma. Middelste rij v.l.n.r. RienkSjoerdsma, Marieke van Sleen, Tabe van Sleen, Jantje van der Kooi, Ieke Sjoerdsma, Lieuwe Sjoerdsma, Sape Sjoerdsma.Onderste rij: Piet Feitsma, Sjoerd Annema, Pietje Minnema, Rienk van der Veen (t) Jannie de Jager, 

 

Communicatie dorpen en gemeente beter

Nieuwe Dockumer Courant, donderdag 19 juli 2007

PAESENS  De laatste vergadering voor de vakantie van dorpencluster Rûnom de Donger (Oosternijkerk, Morra, Lioessens, Nes en Paesens-Moddergat) verliep vlot en rustig, veel dringende zaken waren er niet. Tijdens vorige vergaderingen werd altijd veel tijd besteed aan praten over de communicatie tussen de dorpen en de gemeente. Deze keer bleken daar nauwelijks problemen mee te zijn.

Er gaat natuurlijk nog wel hier en daar een kleinigheid mis, maar het cluster concludeerde verheugd dat de nieuwe afspraken tussen de dorpen, de gemeente en dorpencoordinator Ina Witteveen helpen. De onderlinge communicatie loopt echt beter dan voorheen.

De commissie integrale gebiedsontwikkelingen heeft ondertussen een eerste inventarisatie gemaakt van de ingediende plannen. Er blijken een aantal door het cluster ingediende plannen in de lijst te ontbreken en die zullen nogmaals worden ingediend. Daarnaast besloot het cluster een plan in te dienen om iets te doen aan achterstallig onderhoud van binnenweggetjes in het buitengebied. Het betreft de oude Wiesterwei tussen Nes en Oosternijkerk, Kostverloren bij Nes, de Omniawei en de Dyksterwei bij Paesens en de Mûnewei tussen Lioessens en Morra.

Er werd nog steeds gewerkt aan een logo voor Rûnom de Donger. Voorzitter Johanna Schuurman presenteerde op de vergadering een aantal ontwerpen. De aanwezigen kozen daaruit voor het ontwerp dat volgens hen mooi de betekenis van het woord "Rûnom" weergeeft en met een omhoog gerichte pijl een gezamenlijke vooruitgang symboliseert.

Tijdens de rondvraag werd besloten om namens het cluster een brief te sturen aan vervoersmaatschappij Connexxion. De dorpen hebben alle vijf last van bussen die te hard rijden. Morra uitte zijn bezorgdheid over de verkrotting van de oude melkfabriek. Hen werd door de andere dorpsbelangen aangeraden om advies in te winnen bij Doarpswurk en in gesprek te gaan met de eigenaar. Het cluster vergadert weer op 9 oktober.

 

Landerijen Noordoost-Friesland "stronttrochwiet"
Jan Fokker en Anna Torensma de sterksten
Nes wil fietspad naar Oosternijkerk

Nieuwe Dockumer Courant, donderdag 3 mei 2007

LIOESSENS - De kwartaalvergadering van dorpencluster Rûnom de Donger (Oosternijkerk, Lioessens, Morra, Paesens-Moddergat en Nes) was nuttig als altijd.

De integrale gebiedsontwikkeling is op dit moment een hot item.De dorpen van het cluster hebben afgesproken hun plannen namens het cluster in te dienen.

Lioessens wil graag een ijs-skeelerbaan, Nes wil graag een fietspad naar Oosternijkerk. Beide plannen zullen namens het cluster worden ingebracht bij de commissie integrale gebiedsontwikkeling. 

Deze maand vergadert de commissie voor het eerst over de ingediende plannen. Ze bekijkt dan welke plannen er passen binnen de doelstellingen van de integrale gebiedsontwikkeling, alles wat daar niet in past wordt doorgespeeld aan de gemeente.

Namens het cluster heeft voorzitter Johanna Schuurman een informatief gesprek gehad met gemeentesecretaris Ger Heeringa over de communicatie tussen de dorpen en de gemeente.

Naar aanleiding van dat gesprek heeft de gemeente een centraal adressenbestand gemaakt dat wordt bijgehouden door dorpencoordinator Ina Witteveen.

Er zijn nu goede afspraken gemaakt over het beantwoorden van brieven aan het college van b en w en over het schriftelijk vastleggen van gesprekken tussen dorpsbelangen en de gemeente.

In een gesprek tussen de dorpencoordinator, wethouder Rudolf Boersma en het cluster is tevens afgesproken dat de contacten van dorpsbelangen met de gemeente zoveel mogelijk via de dorpencoordinator zullen lopen.

Ook zullen de dorpen haar op de hoogte houden van de contacten die er geweest zijn met medewerkers van de gemeente zodat zij op de hoogte is en kan ingrijpen wanneer dat nodig is.

Het cluster heeft er in dit gesprek op aangedrongen dat Ina Witteveen een full time job dorpencoordinator krijgt.

Dorpsbelang Nes heeft een kopie van haar statuten en verzekeringspolis voorgelegd aan notaris Hellema in Dokkum met de vraag of het allemaal nog wel up to date is.

De notaris had de nodige vragen bij de verzekeringspolis, met name wat betreft de activiteiten die georganiseerd worden door de verschillende commissies.

Nes zal daarover contact opnemen met de verzekering en raadt de andere dorpen aan hetzelfde te doen.

Morra meldt dat er in de nabije toekomst een jeugdsportfonds in het leven geroepen wordt. Met geld uit dat fonds kunnen kinderen van minder vermogende ouders lid worden van een sportvereniging.

Het cluster vergadert weer op 3 ju

 

Bussen rijden veel te hard door Nes (D)

Nieuwe Dockumer Courant, donderdag 5 april 2007

NES(D) Nes heeft nooit te klagen over de opkomst bij de jaarlijkse ledenvergadering van de Vereniging voor Dorpsbelangen, maar vrijdag werd een record gehaald. Zo'n 70 mensen waren erbij in Dorpshuis de Nespel.

Voorzitter Johanna Schuurman heette leden en genodigden welkom. Behalve de VVD waren alle raadsfracties vertegenwoordigd, dorpencoordinator Ina Witteveen was aanwezig, er waren bestuursleden van Morra en Oosternijkerk van dorpencluster Rûnom de Donger en er was een jeugdige delegatie van de Nesser caravanploeg.

Het jaarverslag en het financiële verslag werden goedgekeurd. De kascommissie (Maaike Wassenaar en Jaap Fokker) had na een paar kleine wijzigingen ook de financiën van de kaatscommissie en de activiteitencommissie geaccordeerd. Jaap Fokkers plaats in de kascommissie wordt volgend jaar over genomen door Ernst Meinsma.

Het financiële verslag van Dorpshuis de Nespel lag ter inzage en ook daarover waren nauwelijks vragen. Secretaresse Tjikke Doornbos trad uit het bestuur en Anneke de Vries werd met algemene instemming benoemd tot haar opvolgster.

In het kader van het Wad en dorpenproject is de kruising Nytsjerksterwei/Mounebuorren aangepakt. De door de gemeente aangebrachte driehoek met keitjes is de Nessemers een doorn in het oog. Wethouder Rudolf Boersma en ambtenaar Marten Gorter presenteerden op de ledenvergadering een nieuwe oplossing.

Niet alle leden waren het daar mee eens en er werd op de vergadering geen overeenstemming bereikt. Op voorstel van de voorzitter wordt het plan nu aan het dorp voorgelegd in de volgende nieuwsbrief. Gorter meldde nog dat binnen een paar weken de lang verwachte bankjes en de prullenbak worden geplaatst. De bloembakken zijn in bestelling, Louis en Oane Keegstra regelen dat.

René van de Nesser caravanploeg vertelde over de ontwikkelingen omtrent de toekomst van caravan Het Hijspaleis. Op dit moment is de ploeg in gesprek met Zero en met de gemeente om te kijken of het mogelijk is op de huidige plaats een legaal onderkomen te realiseren.

Tot 2010 wordt de caravan gedoogd. De caravanploeg is vastbesloten om het allemaal goed voor elkaar te krijgen, niet alleen voor zichzelf maar ook voor toekomstige generaties jeugd. Aan het nog te realiseren legale onderkomen zal de ploeg ook zelf financieel moeten bijdragen, maar dat wordt niet als een probleem ervaren. Er zijn al de nodige ideeën voor ludieke acties. De zaal applaudisseerde spontaan voor de positieve instelling van de Nesser caravanploeg.

De Wad en dorpen wandeltocht op 12 mei gaat niet door. Het bestuur heeft samen met Wierum, Paesens/Moddergat en de gemeente een aantal moeizame vergaderingen daarover gehad, maar uiteindelijk bleek de tijd te kort om dat goed te organiseren.

Sinds de sluiting van cbs De Tarissing haalt Dorpsbelang samen met het korps het oud papier op, elk krijgt de helft van de opbrengst. Dorpsbelang heeft besloten 200 euro van de opbrengst te schenken aan de nieuwe kaatscommissie zodat zij nieuwe ballen, nieuwe lijnen en kunststof proppen kunnen aanschaffen. De rest van het geld wordt gereserveerd voor dringende zaken die zich voor doen en die in het belang van het dorp zijn.

Het dorpencluster Rûnom de Donger begint langzamerhand bekend te worden bij de gemeente en bij de inwoners van de dorpen.

De toekomstvisie voor Nes is nog steeds niet geschreven. In overleg met Tom Vellinga (regioconsulent van stichting Doarpswurk) was dat opgeschort tot er meer duidelijkheid zou zijn over de toekomstige bestemming van het pand van De Tarissing, het jeugdbeleid en de gevolgen van de nieuwe wet WMO.

Volgend jaar viert Nes weer dorpsfeest. Oane Keegstra, Sylvia Jagersma, Baukje van der Wagen en Richtje Visser zullen dat als feestcommissie samen oppakken.

De dorpswebsite nesdongeradeel.nl wordt goed bezocht. Op dit moment heeft hij gemiddeld 58 hits per dag. Gerda Tuijthof is gestopt als webmaster. Johanna Schuurman heeft het van haar over genomen met hulp van Gerlof Jagersma.

Tijden veranderen en daarom heeft het bestuur notaris Sietze Hellema gevraagd eens te kijken naar de statuten van de vereniging en naar de verzekeringspolis. Hellema's antwoord kwam er in het kort op neer dat de statuten in orde zijn, maar hij had wel een aantal opmerkingen en aanbevelingen over de verzekering. Met name over de activiteiten die door de commissies georganiseerd worden.

Het bestuur heeft klachten ontvangen over de bussen van Connexion. Ze rijden af en toe met zo'n hoge snelheid door het dorp dat er boekenkasten omvallen. Uit de zaal bleek dat meer mensen daar last van hebben. De voorzitter zegde toe met het bestuur te overleggen wat Dorpsbelang daar aan kan doen.

Tom Vellinga van Doarpswurk heeft aangeboden een avond te willen verzorgen over de nieuwe wet WMO en de voorzitter vroeg of daar belangstelling voor is. De zaal reageerde positief en er werd voorgesteld om een dergelijke avond in clusterverband te organiseren.

In de rondvraag kwam er een aantal vragen over achterstallig onderhoud van wegen, rotzooi en afval in de openbare ruimte en de wenselijkheid van parkeerplaatsen aan de Mounewei.

Waarschijnlijk was de hoge opkomst op de ledenvergadering vooral te danken aan Ineke Ekkers. Zij is de nieuwe eigenaresse van het pand van De Tarissing en ze was aanwezig om te vertellen wat ze ermee van plan is. Ineke Ekkers is beeldhouwster en wil in het pand wonen en werken. Daarnaast zal er een expositieruimte komen en een gastatelier voor kunstenaars van buiten. Aan de straatkant wordt een beeldentuin annex theetuin aangelegd

 

Bode Rennie Riemersma neemt na jarenlange trouwe dienst afscheid

Nieuwe Dockumer Courant, maandag 26 maart 2007

NES (D) Voor aanvang van de jaarlijkse ledenvergadering van begrafenisvereniging De Laatste Eer in Nes (D) werden in Dorpshuis de Nespel afgelopen vrijdag in aller ijl nog stoelen bijgezet. De opkomst was verrassend hoog: voorzitter Rense de Graaf mocht zo'n 40 mensen welkom heten.

In zijn openingswoord benadrukte de voorzitter het belang van de ledenvergadering en hij sprak zijn blijdschap uit over het feit dat de vereniging nog zo goed draait en dat er nog steeds goede bestuursleden te vinden zijn.

Het besturen van de vereniging wordt steeds ingewikkelder door allerlei nieuwe regels en eisen, maar tot nu toe lukt het gelukkig allemaal prima.

Het afgelopen jaar verzorgde de vereniging zeven uitvaarten, waarvan vijf voor leden. De overledenen werden herdacht met een minuut stilte.

Het werd een rustige, vlotte vergadering. De notulen, het jaarverslag en het financieel verslag werden zonder vragen en opmerkingen goedgekeurd.

Baukje van der Wagen trad uit de kascommissie. Haar plaats wordt ingenomen door Atty Keegstra die volgend jaar samen met Jan Teitsma de financiën zal controleren. De hoogte van de contributie en de ledenkorting blijven met instemming van de leden ongewijzigd.

Rennie Riemersma werd door de voorzitter uitgebreid in het zonnetje gezet. Na zeventien jaar nam ze afscheid als bode.

Een aantal weken geleden was er al een afscheidsfeestje geweest met het bestuur en het personeel van de vereniging.

De Graaf bedankte haar voor de meelevende, correcte en plezierige wijze waarop ze al die jaren haar werk gedaan heeft.

Ook voor haar echtgenoot Gé waren er bedankjes, hij verzorgde dertien jaar lang het afleggen van de overledenen.

Het bestuur probeert op dit moment een aantal mensen in Nes te vinden die zijn taak willen overnemen. Tot zolang zal Rennie Riemersma het afleggen voor haar rekening nemen.

Klaske Elzinga uit Holwerd volgt Rennie Riemersma op als bode en Griet Post uit Oosternijkerk is de nieuwe reservebode. Voor hen was er een warm welkom en een bloemetje.

Rennie Riemersma nam de gelegenheid te baat om het bestuur, het personeel en de leden te bedanken voor de prettige samenwerking en het vertrouwen. Ze sprak de hoop uit dat de nieuwe bodes hetzelfde vertrouwen mogen ervaren.

Er werd afscheid genomen van Lou Keegstra als klokkenluider. Na 14 jaar draagt hij zijn functie over aan Minze van der Wagen.

Ook van Anna Heerma en Jan de Vries werd afscheid genomen, zij traden uit het bestuur. Hun opvolgers zijn Gerda de Vries en Jan Gerrit Fokker.

Bij de bestuursmedelingen meldt de voorzitter dat het materiaal voor de bodes niet meer bij de Riemersma's thuis is opgeslagen, maar in het ketelhuis van de gereformeerde kerk.

Verder wordt er nog steeds gesproken over clustervorming, maar is het nog niet duidelijk hoe dat precies handen en voeten zal krijgen.

Het Landelijk Samenwerkingsverband van Uitvaartverenigingen zonder Winstoogmerk en het Nederlands Verbond van Uitvaartorganisaties zullen per 1 mei 2007 fuseren en heten dan samen Nardus.

De voorzitter vertelt dat het bestuur overweegt de vergoeding van de dragers en de klokkenluiders te verhogen en vraagt de mening van de leden. De vergadering oordeelt dat de vergoeding van 35 euro per gebeurtenis wel eens wat omhoog mag en bestuur zegt dat vervolgens toe.

Na de pauze is het woord aan notaris Sietze Hellema uit Dokkum. Hij geeft uitleg over het nieuwe erfrecht. Per 1 januari 2003 zijn er een aantal belangrijke veranderingen doorgevoerd in het erfrecht en dat heeft gevolgen voor de manier waarop je je erfenis bij leven kunt regelen.

Ingewikkelde kost waar de aanwezigen hun volle aandacht bij nodig hebben om het allemaal te begrijpen. Gelukkig is er voor iedereen een dik pak stencils om het thuis allemaal nog eens rustig na te lezen.

 

CPB Nes (D) viert 50-jarig jubileum

Nieuwe Dockumer Courant, maandag 19 maart 2007

  CPB50jr
 
 

De dames (v.l.n.r.) A. Sijtsma-Dijkstra, G. Eelkema-Visser en A. Torensma-Eelkema werden donderdag als leden van het eerste uur gehuldigd tijden de jubileumviering ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de CPB Nes (D).  Foto: Alex Bouma

CPB Nes (D) viert 50-jarig jubileum

NES (D) - Op 20 december 1956 vond de eerste vergadering van de CPB in Nes (D) plaats. Afgelopen donderdag werd tijdens de jaarlijkse ledenvergadering het 50 jarig jubileum gevierd met een smakelijk buffet.Op dit moment telt de vereniging 29 leden en dat zijn er precies evenveel als in 1956. De club kende haar hoogtepunt in 1958, toen waren er maar liefst 62 leden.

De CPB werd opgericht om vrouwen de mogelijkheid te bieden zich te ontwikkelen.

Tijdens de eerste bijeenkomst in 1956 kregen de dames voorlichting van mejuffrouw Van der Sluis over hoe ze hun huishoudelijk werk zo konden doen, dat ze 's avonds ook nog fit waren. In de loop der jaren passeerden veel interessante onderwerpen de revue, van de toekomst van het platteland tot de positie van de vrouw in de bijbel, van de verzorging van kamerplanten tot de mechanisatie in de landbouw. Er waren demonstraties van nieuwe producten, excursies en reisjes.

Vier van de huidige leden hebben het allemaal meegemaakt. De dames L. Rispens-Reeder, A. Torensma-Eelkema, G. Eelkema-Visser en A. Sijtsma-Dijkstra zijn al 50 jaar lid van de Nesser CPB en zij werden donderdag dan ook extra in het zonnetje gezet. Mevrouw Rispens kon daar wegens ziekte helaas niet bij aanwezig zijn.

 

CPB's Nes slagen geen van allen voor de verkeerstest

Nieuwe Dockumer Courant, donderdag 1 maart 2007

NES (D) De heer Van de Klei werkte 25 jaar bij de verkeerspolitie en is tegenwoordig actief als vrijwillig adviseur voor Veilig Verkeer Nederland (VVN). Hij was te gast op de laatste bijeenkomst van de cpb in Nes (D) en verzorgde een leerzame avond.

VVN fungeert als meldpunt voor verkeersonveiligheid. Als je bij hen een verkeersonveilige situatie meldt, komen ze kijken en geven adviezen. VVN zet veel projecten op, bijvoorbeeld de straatspeeldag en het Bobproject. Daarnaast doen ze veel aan verkeerseducatie bij verenigingen en bij scholen. Kinderen krijgen bijvoorbeeld uitleg over de dode hoek van vrachtauto's, er worden fietskeuringen georganiseerd en verkeersexamens.

Er zijn de laatste jaren wat nieuwe verkeersregels gekomen en Van de Klei vertelde ondermeer dat fietsers die van rechts komen tegenwoordig ook voorrang hebben, dat brommers veelal op de rijbaan mogen, dat autogordels verplicht zijn voor alle inzittenden en telefoneren in de auto mag alleen handsfree.

Van de Klei gaf de dames ook nuttige tips om veilig auto te rijden en hij meldde de nodige weetjes. Over snelheid en remweg bijvoorbeeld. En over hoe hard de klap aankomt bij een botsing met een bepaalde snelheid. Met dia's een een vragenlijst konden de leden hun verkeerskennis nog eens testen. Dat viel tegen, niemand slaagde voor de test. Het boekje met verkeersregels en verkeerstekens dat de dames na afloop cadeau kregen zal vast goed van pas komen om het allemaal nog eens te oefenen!De cpb Nes (D) komt weer bijeen op 15 maart en zal dan haar 50 jarig bestaan vieren.

Johanna Schuurman Beeldend kunstenaar

Nieuwe Dockumer Courant, maandag 26 februari 2007

 

Johanna Schuurman (44), beeldend kunstenaar en voorzitter dorpsbelang Nes

'Kunstenaars nodig voor andere kijk op samenleving'

 
 
  johannaq  
 
 

Johanna Schuurman: ,, Als kunstenaars alleen nog maar verkoopbaar werk kunnen maken, dan blijft er van de kwaliteit van beeldende kunst weinig over.'' Foto: Alex Bouma

 
 
 

NES (D.) - Johanna Schuurman- van der Veen werd geboren op 19 mei 1962 in Leeuwarden. Ze groeide op in Marssum, waar ze ook het grootste deel van haar leven gewoond. In 1997 verhuisde ze met haar echtgenoot naar Nes (Dongeradeel), waar ze de voormalige openbare lagere school omtoverde tot haar/hun woon- en werkruimte.

Mijn huidige functie(s):
Beeldend kunstenaar en Galerie Gang houdster. Galerie Gang is een kunstenaarsinitiatief, waarbij je je gang beschikbaarstelt als expositieruimte; Parttime telefonisch enquêteur voor TNS NIPO (thuiswerk);Voorzitter Vereniging voor Dorpsbelangen Nes; correspondent van Nes voor de Nieuwe Dockumer Courant; sinds een paar weken webmaster voor de dorpswebsite  www.nesdongeradeel.nl (in samenwerking met Gerlof Jagersma); voorzitter dorpencluster Rûnom de Donger.

Burgerlijke staat:
Al bijna 23 jaar getrouwd met Henri. We hebben geen kinderen.

Mijn favoriete internetsite:www.nesdongeradeel.nl, mijn eigen website www.byldzje.nl enwww.hnkf.org, het Nederlands Kunstenaarsforum.


In mijn vrije tijd doe ik het liefst:Lezen, met de honden op en achter de zeedijk wandelen, internetten en dan vooral surfen op websites van andere kunstenaars. Verder ben ik graag op het water en als het mooi weer is in de tuin aan het scharrelen.

Ze mogen me midden in de nacht wakker maken voor:
Ik slaap als een blok beton en ben alleen wakker te krijgen als er een noodgeval is.

Het gerecht dat ik het lekkerste kan bereiden:
Pastaschotels naar eigen fantasie

Welk dier zou ik willen zijn:
Een dolfijn, een orca, een Jan van Gent, een stormvogel; als het maar in of boven zee is

.Mijn favoriete vakantieland of - streek:
Maakt niet uit, zolang het maar op, of aan het water is.

Waar ik bang voor ben:
Ik vind het beangstigend dat mensen steeds angstiger lijken te worden en daardoor anderen steeds meer wantrouwen. Uit angst ontstaat verdedigingsdrang, ik-gerichtheid, passiviteit en negativiteit.
Dat staat saamhorigheid in de weg, belemmert vernieuwing en creativiteit en maakt veel mensen steeds eenzamer.

Grootste ergernis:
Mensen die zich anders (meestal beter) voordoen dan ze zijn.

Ik word gelukkig van:
Ik wordt gelukkig van heel veel kleine dingen omdat ik de onbedwingbare neiging heb om overal iets positiefs in te zien. Heel gelukkig word ik van een intiem moment met Henri, van een schilderij dat af en goed is, van varen, van andere mensen die genieten en van dieren die happy zijn.

De tv gaat op een ander net als:
Ik kijk zo weinig tv dat bijna alles wat ik zie nieuw en dus interessant voor me is. Behalve sport, geweld, horror en operaties. Dat klik ik meteen weg

Mijn favoriete artiest:

Hoeveel woorden mag ik hier schrijven? Ik vind zoveel verschillende muziek mooi dat ik hier niet echt antwoord op kan geven. Mijn eerst 'liefdes' op muziekgebied waren Sailor en de Sparks. Ik was op mijn veertiende bijna lid geworden van de Sparks-fanclub, maar ik kon van mijn zakgeld de contributie niet betalen. Barokke zang vind ik prachtig, Händel en Haydn bijvoorbeeld.
Schilderen doe ik ook graag met Tangerine Dream, of Gryphon. Peter Hammill is altijd prachtig en ook de band Van der Graaf Generator waar hij ooit bij zat vind ik nog steeds de moeite waard. Tja, en dan is er nog Cockney Rebel, Marc Almond, Townes van Zandt, Van Morrisson, en Elvis Costello. En nog heel veel meer.

Deze week heb ik gelezen:Leeuwarder Courant, Nieuwe Dockumer Courant, tijdschrift Kunstschrift, stukjes uit een naslagwerk over ornamenten, stukjes uit essays van Levinas.

Mijn grootste miskoop:
Dat is heel veel jaren geleden. Een 'thuisdrukkerij'. Ik kocht dat ding voor idioot veel guldens op een beurs. Je zou er prachtige, zelf ontworpen ansichtkaarten mee kunnen drukken. Niet dus, wat je ook probeert met dat ding, het wordt één grote smeerboel.

Mijn grootste deugd en ondeugd:Mijn grootste deugd is dat ik eigenwijs ben. Daardoor denk ik graag zelf over de dingen na en krijg ik veel van wat ik in m'n kop heb ook voor elkaar. Mijn grootste ondeugd is dat ik eigenwijs ben. Daardoor luister ik soms niet goed genoeg naar anderen en maak ik wel eens keuzes die ik beter niet had kunnen maken.

Wat wilde ik als kind graag worden:Dierenarts, of stuurman op de grote vaart.

Wat is er de laatste tijd verbeterd in mijn gemeente en wat kan er nog beter?
De gemeente gaat steeds serieuzer om met de dorpsbelangen en dat is een goede zaak. Langzaam maar zeker worden de dorpsbelangen door alle medewerkers van de gemeente als volwaardig gesprekspartner gezien.

Vrijwilligers binnen dorpsbelangen besteden veel tijd en energie aan allerlei zaken die de gemeente als geheel ten goede komen en dat verdient waardering en ondersteuning. Dat kan nog een stuk beter.

Het gemeentelijk apparaat is groot, log en behoudend. Iedere willekeurige gemeentelijke medewerker is in mijn ervaring van goede wil, maar schrikt als er vanuit een dorp formeel bestuurlijk, initiatiefrijk, vernieuwend, confronterend, of buiten de gebaande paden gereageerd wordt. Dat is jammer, dat zorgt voor veel misverstanden, ergenis en onbegrip.

Hoe ziet mijn gemeente er in de toekomst uit?
In de toekomst hoop ik dat de gemeente Dongeradeel een hechte samenwerking met de dorpen heeft waarbij de dorpen behandeld worden als een gelijkwaardig gesprekspartner en daarnaar ook gewaardeerd en gefaciliteerd worden.

Verder hoop ik dat de Dongeradeelse dorpen samen zullen werken waar dat nodig is zonder elk op z'n eigen eilandje te blijven zitten. De dorpen zijn zonder uitzondering te klein om de wereld alleen aan te kunnen.

Ook hoop ik dat de gemeente Dongeradeel zichzelf actief zal promoten. Niet alleen Dokkum, maar ook de dorpen. Dongeradeel bestaat uit Dokkum en de dorpen, ze kunnen niet zonder elkaar. Op dit moment wil de gemeente best allerlei initiatieven uit de dorpen ondersteunen, maar ze zijn te weinig zelf actief op dit terrein.

De lelijkste en de mooiste plek in mijn gemeente zijn:
Om het bij Nes te houden: De lelijkste plek is het aanzicht van de Efterwei. De verwaarloosde boerderij op de hoek, de kale struikenwand langs het sportveld, de vreemd geconstrueerde kruising op de hoek Efterwei/Noarderwei. Domweg lelijk.

De mooiste plek is de zeedijk. Met dat heel afwisselende uitzicht. Aan de ene kant de velden en de dorpen en aan de andere kant het Wad. Het is iedere dag anders en altijd weer prachtig.

Wanneer heb ik voor het laatst gehuild?
Ik ben niet zo'n huiler, ik weet het niet.

Ik trek (te) veel geld uit voor:
Dat hangt van m'n bui af en van wat er te besteden is.

Beeldende kunst mag niet bestaan bij de gratie van subsidies, het moet zichzelf verkopen. Met andere woorden, is er geen markt voor, dan heeft het ook geen bestaansrecht.
Ik ben het met die stelling oneens, want kwaliteit en verkoopbaarheid van beeldende kunst zijn twee heel verschillende dingen. Als kunstenaars alleen nog maar verkoopbaar werk kunnen maken dan blijft er van de kwaliteit van beeldende kunst weinig over.

De samenleving heeft kunstenaars nodig omdat zij vaak net even anders naar de dingen kijken.
Daarmee bieden ze tegenwicht tegen een al te star en rationeel geordende samenleving. Ze zetten mensen aan het denken, ze maken discussie los. Omdat wij het hier goed hebben, merken we die invloed vaak niet zo direct. In landen waar mensen niet in vrijheid en veiligheid kunnen leven zijn kunstenaars hun leven vaak niet zeker omdat totalitaire regimes doodsbenauwd zijn voor de invloed die ze hebben op het denken van mensen.
In mijn ogen zou de samenleving haar kunstenaars moeten ondersteunen, veel meer dan nu gebeurt. Dat geldt niet alleen voor beeldend kunstenaars, maar ook voor dichters, schrijvers, acteurs, musici etcetera.
Het vreemde is dat tegenwoordig de professionele kunstenaars steeds minder ondersteuning krijgen, terwijl er steeds meer geld beschikbaar lijkt te komen om amateurkunst te bevorderen. Iedere amateurkunstenaar leunt op de prestaties van professionele kunstenaars. De professionals bedenken nieuwe dingen, leveren voorbeelden, geven les en noem maar op.

De Nederlander voor wie ik de meeste bewondering heb:
In het algemeen heb ik bewondering voor mensen die ondanks tegenslagen positief blijven en die zichzelf durven te zijn.

Mijn motto:
Wanhoop niet, het loopt toch anders.

 

Visser wint tien over rood

Nieuwe Dockumer Courant, donderdag 22 februari 2007

  10overrood_170207 005
 
 

Foto: Henri Schuurman

NES (D) Vorig jaar won hij de verliezersronde, maar nu mocht Oane Visser de wisselbeker van het jaarlijkse tien over rood toernooi mee naar huis nemen. Afgelopen zaterdag werd het toernooi alweer voor de zesde keer gespeeld.

Met twaalf biljartspelers waren er wat minder deelnemers dan voorgaande jaren, maar het was er niet minder gezellig om. De jeugd vermaakte zich met darten, de snert van Jappie de Vries was weer overheerlijk en na afloop werd er nog fanatiek gekaart. En er werd schaatsen gekeken, dorpshuis de Nespel beschikt sinds kort over een tv en een schotelantenne.

Op de foto de winnaars van het tien over rood toernooi 2007.

Vlnr: Dirk Nicolai (2e verliezersronde), Oane Visser (1e prijs), Louis keegstra (2e winnaarsronde) en Theunis Torensma (winnaar verliezersronde)

 

Toneelvereniging Nes brengt "De steat bellet" op de planken

Nieuwe Dockumer Courant, donderdag 22 februari 2007

Achterdochtige beppe heeft het moeilijk

 
  toneel07  
 
 

Het fraaie toneelstuk De steat betellet”leverde vrijdag tal van hilarische momenten op in dorpshuis de Nespel. Aanstaande vrijdag speelt toneelvereniging Nes het stuk nogmaals. Foto: Alex Bouma

NES (D) - Beppe heeft het niet makkelijk met haar inwonende dochter Greet, schoonzoon Herman en kleinzoon Kees. In het toneelstuk "De steat betellet" is Greet drie bedrijven lang voortdurend in de weer met stofzuigen, schrobben, boenen en poetsen. Haar smetvrees zorgt voor de nodige hilarische momenten, want niets en niemand ontkomt aan haar poetsmanie. Beppe zet zelfs haar eigen hoekje van de kamer af met rood-witte linten zodat Greet er af blijft. De toneelvereniging in Nes (D) bracht afgelopen vrijdag "De steat betellet" op de planken voor een bomvolle zaal in Dorpshuis de Nespel.

Greet (Doutzen Hofstede) is niet het enige familielid dat zich wat vreemd gedraagt. Zoon Kees, een gezonde kerel van 27, verandert soms ineens in de puberende Dirk, of in de ijdele Bianca (alle drie glansrijk gespeeld door Jenne van Dijk). Moeder Greet en vader Herman (Gerben Torensma) vinden dat wel prima. Aartsluiaard Herman strijkt de kinderbijslag op voor niet bestaande kinderen, Greet had graag een dochter gehad. Ze vergeet af en toe dat Bianca eigenlijk Kees is.

Beppe (Silvia Jagersma)vindt het allemaal maar niks en probeert op haar manier om de familie in het gareel te houden en om wat rust te vinden in haar eigen huis. Dat valt niet mee, want het wordt steeds vreemder en steeds drukker. Wie is toch die Arnie met z'n brandblussers? Hij zegt dat hij ongedierte komt bestrijden, maar Beppe vertrouwt het niks. Ondertussen blijft ze onverstoorbaar oude kranten strijken, maar waarom?

En dan is daar ineens zoon Jan (Jan van Dijk). Al zeventien jaar hebben Greet en Herman niks van hem gehoord, maar erg blij met zijn komst zijn ze niet. Hij heeft zijn verloofde Myra (Anna Sijtsma) meegebracht.

Ze komt uit Zuid Afrika, maar spreekt verbazend goed Fries. Ze zijn wel heel erg schrikachtig. Beppe vertrouwt ze allebei niet en wil ze zo snel mogelijk de deur uitzetten, maar ze zijn vast van plan voorlopig te blijven wonen.

Terwijl Beppe zich steeds meer verzet tegen wat er gebeurt, blijft Greet poetsen en Herman op de bank liggen. Ondanks juffer Fan Fet (Ytsje Baukje Eelkema), de maatschappelijk werkster die vastbesloten is om Herman aan het werk te helpen. Ze blijkt het wel erg goed te kunnen vinden met Arnie, de zogenaamde ongediertebestrijder. Wat zit daar achter? Gaandeweg het stuk wordt duidelijk waar al die rare problemen door ontstaan zijn.

Beppe blijkt dingen te weten die Greet en Herman niet weten en vice-versa. Voor Beppe is de maat vol als blijkt dat Kees ook af en toe ineens Billy wordt (een baby van 8 maanden en de glansrol van de avond: Jenne van Dijk zet hem fantastisch neer) en als Bianca Kees dreigt te overheersen. Ze neemt maatregelen, geholpen door Arnie, juffer Van Fet en illegale pillen van de plaatselijke sportschool.

Zal het Kees lukken om Bianca er onder te houden? Wordt Kees goedgekeurd voor de marine? Blijven Jan en Myra bij elkaar? Gaat Herman eindelijk aan het werk? Waarom strijkt Beppe nou die oude kranten? En wat moet Arnie nou met die brandblussers?

U kunt het allemaal zelf zien. Komende vrijdag 23 februari wordt "De steat betellet" voor de tweede keer opgevoerd in dorpshuis de Nespel. Net als afgelopen vrijdag onder regie van Johanna de Jong, met als souffleuse Baukje van der Wagen en voor de schmink tekent Jikke Sijtsma. En natuurlijk is er een verloting na afloop.

 

Rûnom de Donger wil betere communicatie

Nieuwe Dockumer Courant, donderdag 22 februari 2007

De eerste vergadering van het jaar van Dorpencluster Rûnom de Donger (Oosternijkerk, Paesens/Moddergat, Nes, Lioessens, Morra) is alweer achter de rug. Net als op alle voorgaande vergaderingen werd er veel tijd besteed aan praten over problemen met de communicatie tussen de dorpen en de gemeente Dongeradeel. Ieder dorpsbelang gaat met die problemen om alsof het incidenten zijn, de ene keer gaat dit mis en de andere keer dat.

Nu binnen de clustervergaderingen al die incidenten€ van de vijf dorpen op een rijtje worden gezet, blijkt er een patroon in te zitten. Alle vijf dorpen ervaren dezelfde soort communicatieproblemen. Bijvoorbeeld post die nog jarenlang op een oud adres bezorgd wordt, of misverstanden doordat van vergaderingen geen notulen worden gemaakt en de verschillende partijen zich de gemaakte afspraken anders herinneren. Met alle ergernis en nodeloos boze reacties van dien.

Het cluster brengt deze problemen ook deze keer weer onder de aandacht van Dongeradeels college van b. en w., maar besloot haar bevindingen ook in een informatief gesprek te delen met gemeentesecretaris Ger Heeringa. Tenslotte is klagen niet altijd de beste weg om veranderingen te bewerkstelligen, vaak helpt constructief meedenken beter en ook dat is een functie van het cluster.

De geregelde brieven aan het college van b en w en de stukjes in deze krant blijken wel hun vruchten af te werpen. Steeds vaker wordt het cluster benaderd door de gemeente met vragen, of opmerkingen en ook de inwoners van de vijf dorpen beginnen het belang van de samenwerking in te zien.

Het cluster Rûnom de Donger had al geruime tijd geleden de verkeersonveilige situaties in het buitengebied in kaart gebracht. Vorig jaar heeft een medewerker van 3VO op aanvraag van het cluster het allemaal bekeken en hij zou een rapport met aanbevelingen maken. Dat definitieve rapport is nu binnen en het cluster zal het indienen bij commissie integrale gebiedsontwikkeling en bij de gemeente.

De gemeente is zelf ook bezig met een verkeersveiligheidsplan, dus mogelijk kan het daarin meegenomen worden. Daarnaast is ook het Vijfdorpen fietspadplan (voorheen Vierdorpen fietspadplan, maar het is wat uitgebreid) ingediend bij de commissie integrale gebiedsontwikkeling.

Na de vorige vergadering had het cluster bij de gemeente een aanvraag ingediend om net als de dorpsbelangen en de wijkraden in aanmerking te komen voor een jaarlijkse kostenvergoeding. Die aanvraag is jammer genoeg afgewezen. Volgens de gemeente is de vergoeding aan de afzonderlijke dorpsbelangen voldoende. Het cluster heeft dan maar besloten om secretaris André Beeksma een kostenvergoeding te betalen waaraan alle vijf de dorpsbelangen een bijdrage leveren.

Het dorpencluster Rûnom de Donger vergadert weer op 17 april. Dat wordt vast een lange vergadering, want tegen die tijd hebben de besturen elkaars jaarvergaderingen bezocht. Dat levert ongetwijfeld stof tot praten op. Rond die tijd hoopt Rûnom de Donger ook haar nieuwe logo te presenteren, waar momenteel hard aan gewerkt wordt.

 

Dongeradeel ruimt erf Nes op

Nieuwe Dockumer Courant, donderdag 8 februari 2007

  boerderij_foto1
 
 

Medewerkers van gemeentewerken bezig met de opruimactie, die met bestuursdwang van de

gemeente Dongeradeel en onder toezicht van de politie is uitgevoerd.  (Foto's: Alex Bouma)

door Sicko Hoogterp

NES (D) - ,,Dit is niet terecht. Ik heb met de gemeente de afspraak gemaakt dat ik de boel hier om huis op zou ruimen. Vorige week zijn we al begonnen. Ik heb er speciaal vrij voor genomen van mijn werk.... En nu staan ze hier met man en macht mijn erf leeg te halen."

De 60-jarige Thijs Siekman uit Nes ziet gelaten heo een zestal medewerkers van de dienst openbare werken van de gemeente Dongeradeel het terrein rond zijn boerderij aan de Efterwei ontdoet van alle 'rotzooi'. Om exact negen uur 's morgens beginnen ze met hun schoonmaakactie, onder begeleiding van diverse politieagenten en een aantal toezichthouders.

Burgemeester Roel Cazemier van Dongeradeel en ambtenaar Jelte van der Meer van algemene juridische zaken (ajz) zijn er hoogstpersoonlijk getuige van dat de half januari aangekondigde bestuursdwang nu in daden wordt omgezet.

Alvorens naar dit ultieme machtsmiddel te grijpen, heeft de gemeente de Nessemer in het verleden al verscheidene malen gesommeerd om alle handel van zijn erf te verwijderen. Het gaat daarbij om oude auto's, automaterialen (banden), aanhangwagens, oud ijzer (fietsen), bouwmaterialen en afvalstoffen.

Op 20 juli 2006 heeft Siekman van de gemeente te horen gekregen dat hij voor 1 oktober alles opgeruimd zou moeten hebben. ,,Der hat er beswier tsjin makke, wértroch de´deadline´ ferskood wurde moast. Op 1 desimber rûn de nije beskikking ´f. Wy hawwe doe de boel hjir op nij kontrolearre en it die bliken dat er noch neat opromme hie€, vertelt Van der Meer middenin de Foarstrjitte die in verband met de operatie door de politie tijdelijk afgesloten is voor het verkeer.

Er resteer de gemeente Dongeradeel op dat moment niet anders meer dan over te gaan tot bestuursdwang, waarbij het erf op kosten van de Nessemer door personeel van gemeentewerken opgeruimd zou gaan worden, te beginnen op woensdag 7 februari 0m 9.00 uur. Siekman zou er rekening mee moeten houden dat hij voor de hele opruimactie (inclusief sleep-, opslag-, en stortingskosten alsmede de ambtelijke kosten) minimaal ‚¬10.000 kwijt zou zijn, waarschuwde de gemeente.

Dat was de Nessemer, die bij sociale werkvoorziening Oostergo in Dokkum werkt en zijn auto- en ijzerhandel als een hobby ziet, te gortig en daarom liet hij afgelopen week al zoveel mogelijk materiaal op zijn erf afvoeren door een sloopbedrijf. ,,Daar zaten vier auto's bij met een geldige apk. Die waren nog goed en verdwijnen nu op de sloop", zegt Siekman, die beweert dat de buren nooit hebben geklaagd over al de handel rond zijn boerderij.

 
  boerderij_foto2
 

Alle handel dan wel rommel op het erf van Siekman in Nes (D) verdwijnt in de afvalconainers van de gemeente.

Dongeradeel wil strenger gaan handhaven

De gemeente Dongeradeel heeft met toepassing van bestuursdwang woensdag het erf op de hoek van de Efterwei en de Foarstrjitte achter de boerderij van Thijs Siekman laten opruimen. De actie vormt een opmaat voor een strenger handhavingsbeleid, zo laat burgemeester Roel Cazemier ter plekke doorschemeren.

De burgemeester verwijst in dit licht naar de kadernota handhaving 'Dongeradiel sprekt jo oan'. De gemeente wil dat de regels, bijvoorbeeld ten aanzien van openbare orde, milieu en/of bestemmingsplannen strenger worden nageleefd en dat er dus minder gedoogd zal worden. ,,Wy wolle net alles mear talitte en sille skielik gauwer trochpakke lyk as hjirre", laat Cazemier weten. Het middel van bestuursdwang is tot dusver slechts zeer sporadisch gebruikt, vult ambtenaar algemene juridische zaken Jelte van der Meer aan.

De opruimactie is niet uit de lucht komen vallen. Voordat de gemeente heeft besloten daartoe over te gaan is de 60-jarige Nessemer al diverse malen gemaand alle oude auto's, bouwmaterialen en andere handel rond zijn boerderij te verwijderen. Cazemier laat weten dat Dorpsbelang Nes al meerdere malen had geklaagd over alle rommel op het erf, welke het aanzicht van de dorpskom er op z'n zachts gezegd bepaals niet fraaier op maakt.

,,Ik heb hier nooit klachten van mijn buren gehad", beklemtoont Siekman. ,,Sterker nog, ik denk dat ze er eerder blij mee zijn, dat ze bij mij terecht kunnen. Wat ze kwijt willen aan bijvoorbeeld oud ijzer, mogen ze bij mij op het erf kieperen. Deze week heeft een overbuurman hier nog een oude fiets op de ijzerbult achter op het erf gedumpt."

Theunis Nicolai, een van de directe buren van Siekman, herkent wel iets in diens woorden. ,,Rotsoaikt rotsoai oan, dat giet sa maklik. Mar wy hawwe der gjin lest fan." Nicolai wil geen kwaad woord over zijn buurman horen. ,,It is in hiel noflike buorman."

Terwijl de gemeentemensen met groot materieel het erf opschonen, doet Siekman verwoede pogingen om te redden wat er te redden valt. Zo sleept hij snel een roestige as met twee wielen naar een van de al overvolle schuren van de boerderij. Dit om te voorkomen dat die 'prima as' in de containerwagen belandt. Ook enkele partijen stene (in groen uitgeslagen plastic verpakt) dreigen dat lot te ondergaan.

Aan de Efterwei staan enkele auto's, een trekker en een metalen sleepboot op een trailer. Siekman: ,,Ik heb die opbouw er pas geleden opgezet. Die boot blijft hier! Ze staan immers ook zo bij andere dorpsgenoten." Cazemier laat even later desgevraagd weten daar heel anders over te denken. ,,Nee hear, dy boat giet hjir ek wei. Ek as it hjir skjin is, bliuwe wy de boel goed yn 'e gaten halden mei in previntive twangsom."